Kampen for total uavhengighet

Islands nasjonaldag , 17 juni er en dag hvor vi islendinger feirer at republikken Island ble dannet i 1944. Datoen 17. juni ble valgt fordi det er fødselsdagen til Jón Sigurðsson, en sentral skikkelse i islandsk kultur og leder av det 19. århundre islandske frigjøringsbevegelsen. Det var en lang og usikker kamp for Island for å få sin selvstendighet da den tyske okkupasjonen av Danmark førte til at revisjonen ikke kunne finne sted, i tillegg til de amerikanske myndighetene som på den tiden okkuperte Island ba de Islandske politikerne om å vente til etter 1943.

Selv om kong Christian X var skuffet over resultatet av folkeavstemningen som tok sted i 1943 sendte han et brev den 17 juni 1944, og gratulerte islendingene med sin selvstendighet. Selve avskaffelsen av monarkiet førte til svært få endringer i grunnloven, og kongen ble bare skiftet ut med en president. Island feirer den dag i dag deres lange kamp for total uavhengighet, og takker Jón Sigurðsson for hans tidlige frigjøringsbevegelsen og Sveinn Björnsson, som ble den første presidenten i Island.

I dag er Island kjent som en av de mest fredelige landene i verden, og ifølge repporten til Global Peace Index kom Islan på en god førsteplass for andre gang på rad. Rapporten slår fast at Island ikke deltar i noen kriger, kriminaliteten og drapsstatistikken er lav og det er svært få fanger per innbygger. Island har med andre ord klart seg veldig bra gjennom historien som en selvstendig nasjon. Og har også i motsetning til mange andre land, også kommet seg gjennom finanskrisen som rammet Europa i 2008.

 
 
 
 
 
 

Tips en venn

Golftur til Island 2016 /
NY TUR

Golfbane p� Island