Vi i Landsyn har i alle år vært veldig opptatt av Islandsk historie og islandske tradisjoner, vi ønsker derfor å dele disse historiene og de forskjellige tradisjonene med dere.
I dag feirer Islandske kvinner at det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett på Island. Gratulere alle islandske kvinner og andre kvinner som kjemper for menneskerettingheter over hele verden.

19 juni i 1915 fikk Islandske kvinner stemmerett til stortingsvalg.
Kampen hadde pågått sinden 1885 av kvinnegrupper og kvinneorganisasjoner. Mange menn støtte også kvinnesaken.
Island var det eneste landet i verden som hadde aldersbestemmelse, kvinnene måtte ha fyllt 40 år til å få lov til å stemme.

Islandske kvinner deltok i den internasjonale kampen for stemmerett for kvinner.

Visste du at:
Kvinner i New Zealand hadde stemmerett i 1893, de første kvinnene i verden.
Kvinner i Sviss fikk stemmerett i 1971?
Den første kvinnen på Stortinget på Island var Ingibjörg H. Bjarnason.
Vigdís Finnbogadóttir var Islands fjerde president fra 1980 til 1996, og den første, demokratisk valgte, kvinnelige president i verden
2009. Johanna Sigurdardottir er Islands første kvinnelige statsminister

Hva har skjedd siste årene.
1850 Døtre fikk samme rett til arv som sønner.
1880 Ásta Hallgrímsson var den første kvinne til å synge solo offentlig. Det skjedde i begravelsen til Jon Sigurdsson og Ingibjörg Einarsdottir
1887 Ágústa Svendsen, den første kvinnen i Reykjavik som begynte med kommersiell drift, hun åpnet en butikk med håndarbeidsartikler.
1911 Kvinner fikk full rett til utdanning.
1914 Første kvinnlige fotballaget var etablert i Isafjørdur. Medlemmen var unge jenter i byen.
1946 Første kvinnelige flyger Valgerður G. Þorsteinsdóttir
1973 Første kvinner til å ha på seg uniform som politi og som jobbet som vanlig politikvinner. Dóra Hlín Ingólfsdóttir og Katrín Þorkelsdóttir.
1974 Første Islandske kvinnelige prest Auður Eir Vilhjálmsdóttir
1991 Første Islandske kvinnelige Ambassador Sigríður Á. Snævarr. Hun var ambassador i Stokkholm.

2012 Første Islandske biskup Sr. Agnes Sigurðardóttir


Kampen for total uavhengighet

Islands nasjonaldag , 17 juni er en dag hvor vi islendinger feirer at republikken Island ble dannet i 1944. Datoen 17. juni ble valgt fordi det er fødselsdagen til Jón Sigurðsson, en sentral skikkelse i islandsk kultur og leder av det 19. århundre islandske frigjøringsbevegelsen. Det var en lang og usikker kamp for Island for å få sin selvstendighet... Les mer.
 Smaken av Island: Det beste det islandske kjøkkenet kan tilby er beliggenheten. Islandske restauranter nyter godt av noen av verdens fineste fiskebanker og et rent naturlig miljø, og kan tilby svært ferske råvarer av høy kvalitet. Islandsk matproduksjon fokuserer på kvalitete og ferske råvarer. Naturen på Island, mennensken der og kulturen påvirker islandsk matproduksjon og kjøkken. Det er et stort utvalg av eksklusive restauranter på Island, og mange av dem spesialiserer seg i bruken av lokal råvarer. Noen velger tradisjonell mat, mens andre velger å utforske nye måter og tilbrede maten på. Flere islandske kokker har vunnet fremragende, internasjonale priser. Islandske spesialiteter som du må prøve når du reiser til Island:
Skyr: Skyr er et meieriprodukt som minner om yoh\ghurt i konsistens, men er teknisk sett en myk ost. Skyr er populært for lite fett og høyt proteininnhold. Det smaker deilig sammen med blåbær og litt krem. Kjent som Islands supermat.
Lam: Islandske lam tilbringer tradisjonelt somrene på beite i det islandske høyfjellet og lever av den suarktiske vegetasjonene. Slik får dette møre gourmetkjøttet sin delikate smak.
Plokkfiskur: Plukkfisk serveres med hvit saus og rugbraud. Det er en fiskegryte med kokt fisk, poteter og løk, noe som tradisjonelt har vært restmat men regnes nå som en særlig delikatesse.
Rugbraud: Islandsk rugbrød er mørkt, mykt og ganske søtt. Tradisjonelt blir brødet bakt i en gryte eller dampet i en spesiell trekasse gravd ned i bakken nær en varm kilde. Serveres gjerne med fisk og er svært sunt.
Islandsk øl: Islendinger har drukket øl lovlig bare siden 1989. I de senere årene har flere mikrobryggerier dukket opp over hele landet, og islandsk øl er nå lett tilgjengelig.


Turist i eget land:
Sommeren 2013 bestemte jeg meg for å reise tilbake til mitt kjære hjemland for å oppleve det gjennom deres øyne. Jeg ville se hvordan det var å være turist på saga øyen, og teste ut mye av det Island har å tilby. Må si jeg ble imponert over den vakre naturen, de fantastiske menneskene og sitter nå igjen med en opplevelse jeg sent vil glemme. Så takk til alle som hjalp til med å realisere denne drømmen, og for å gjøre den så uforglemmelig. - Heida

 Visste du at:
Dyrking av tomat begynte på Island da første drivhuset ble bygget og oppvarmet med geotermisk energi. I 1925 dukket nyhenten om tomatdyrking i stor skala i drivhus Bjarni Asgeirsson i Reykir i Mosfellssveit.
I dag dyrkest der over 1.600 tonn tomat på Island.
Tomat kommer opprinnelig fra Syd- Amerike og kom til Europa med Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante.
Tomat er kalorifattig, og er rik på A- og C- vitaminer samt minerlaler. Tomater inneholder også store mengder lykjopene, som er et kraftig aktoiksidant. Lykopene skal være ekstra gunstig for å hindre utvikling av prostatakreft.
Tomat skal ikke oppevarest i kjøleskap fordi da kan tomatens smak og aroma falle og tomaten blir raskerer bløte.

 Ønsker dere alle en god mandag. Det er ingen feil å si at Island er kontrastenes land. Is,vulkan og vann har skapt et underverk av natur. På Island kan man oppleve grønne fjell, varme kilder, havets bølger og store isbreer. Hver sesong har sin severdighet. Våren vekker landets uspolerte natur, mens sommeren bader det i midnattssol. Høsten vekker et fargespill som tiltrekker og imponerer fotografer fra hele verden. Og vinteren byr på dansende nordlys og spennende vinteraktiviteter. Har du vært på Island?

Nå er det snart Påske.

Det meste av Norge har de siste dagene hatt kaldt og vinterlig vær. Jeg som mange andre har blitt skuffet over at våren ikke helt er her ennå. Men våren kommer og sommeren også og mens vi venter etter sol og varme så kan man gjøre som Islendingene og nyte det vekslende været vi har her i nord. Hva er med fantastisk en å sitte i en varm badestamp og lytte til bølgene fra Atlanterhavet og glemme alle sine bekymringer. Og på kvelden kan du sitte ute og se nordlyset danse over hodet. Er dette ikke livet!!

I Vestfjord er det en liten by som heter Drangsnes. Skjult ved siden av veien er det en liten gruppe av badestamper med den mest fantastiske utsikten. Her kan alle bade og nyte det fantastiske utsikten.

Sosialt samvær med arbeidskolleger utenfor arbeidsplassen. Er dette viktig eller ikke?

Vi alle kan være enige i at sosialt samvær og god kommunikasjon mellom kolleger på arbeidsplassen er viktig. Derfor er det ekstra viktig å ha aktiviteter der kollegene blir kjent med hverandre utenom arbeidsplassens fire vegger. Her er det mange alternativer å velge mellom, og en av disse er den velkjente firmaturen. Opplegget er tilpasset hver enkelt gruppe, hvor mulighetene er mange, og kombinasjonene av faglige oppgaver og sosiale aktiviteter er uendelige. Dette kan virke overveldende for mange som velger å ordne firmaturen på egenhånd. Myten om at det er mye dyrere å bestille gjennom en spesialist enn å organisere alt selv kan vi med dette avbekrefte. Det er faktisk mye penger å spare ved å kontakte en spesialist som oss.

Så hva bør man egentlig tenke på når man bestemmer seg for å ta med sine ansatte på tur? Tid er et stikkord her. Jo bedre tid du har til å planlegge, jo mer får du for pengene dine! Ergo, turen blir mer innholdsrik og morsom for alle. Vi anbefaler også at dere tar kontakt med et eller to firmaer som er spesialister innenfor området, som oss selv.Dette kan du spare mye tid, arbeidskraft og ikke minst penger på. Det neste du burde tenke på er, hvor mye du har tenkt til å bruke på turen? Ha budsjettet klart, og ikke være redd for å si ifra til den som planlegger turen for deg. Vi skal jobbe sammen om et mål. Så kommer vi frem til det viktigste, hva ønsker du å få ut av en slik tur? Skriv noen får setninger som forteller hva du ønsker at dine ansatte snakker om når de kommer hjem fra turen, hva dere ønsker at de sitter igjen med. Syns du det blir litt mye å ordne alt dette selv så ta kontakt med oss og stol på oss, vi vil at dere får så mye ut av firmaturen som mulig uansett budsjett og vi jobber sammen mot et felles mål. Og husk billigst er ikke alltid best, for du får det du betaler for.

Da er det snart helg og da ka n man endelig sette seg ned, slappe av og kose seg.

Hvis du ikke har noen planer og kunne tenkt deg litt hjernetrimm, ja da kan du vell starte med å lære deg litt islandsk. Islandsk er det eldste levede språket i Europa og har mye til felles med norrønt språk slik det ble snakket i Norge frem til ca. 1200 tallet. Moderne islandsk er preges av en konservativ språkpolitikk, med vekt på språkrøkt og nyord-dannelse.

Men det er ikke bare det muntlige språket som skiller seg ut. Islandsk har beholdt flere grammatiske trekk som nå er borte fra norsk, der iblant kasusbøyning, bøyning av tallord og omfattende konjunktiv- og samsvarsbøyning av verb. Substantiver bøyes etter kjønn, tall og kasus. Kasusbøyningen følger det samme mønsteret som i tysk, med den forskjell at bøyningen påvirker endelsen av ordet. Under finner dere et godt eksempel på hvorfor islandsk kan være en utfordring for mange, for på island har vi ikke bare 1 ord for katt, vi har nemlig 14. Sånne tvister finner dere over alt i det islandske språket.

Kötturin - Kettir - Kettirnir - Kött - Köttinn - Kattarins - Köttur - Katta - Kött - Kettinum - Köttum - Kettina -Kattar- Köttunum.

Viste du at..

Viste du at Island er 3 ganger større en Danmark, men at det kunne er 320.000 tusen innbyggere på Sagaøyen? Dette er med på å skape et spesielt bånd som islendingene har til hverandre og sin arv. Les mer.

 Islandshesten

Rasen stammer fra tidlig vikingtid og er en av de eldste i verden. Over flere tusen år har rasen utviklet seg til å bli svært hardfør og kan klare seg i svært kaldt klima. De fleste raseregistre tillater alle farger. Rasen viser et stort antall fargevariasjoner, deriblant brun, fuks, sandfarget, blakk, skimmel, palomino, sort og togarget, i hvitt/svart og hvitt/brunt. Genetisk hvite islandshester forekommer svært sjelden, men de fleste former for uttynningsgen eksisterer, deriblant kremgen og blakkgen. Flere registre navngir over hundre fargevarianter.Les mer.

Trollkjerringen

Islandske folkeeventyr har alltid vært populært på Island. I skumringe pleide folk å sette seg ned med håndarbeidet mens noen fortalte eventyr om troll, alver og drauger. Det fantes også menn og kvinner som reiste rundt mellom gårdene og fortalte historier. I gjengjeld fikk de overnatting og mat. Slik ble folkeeventyrene bevart frem til den dag i dag. Les mer.